Gevelgroen

De gezonde trend: gevelgroen
Gevelgroen is een trend die in steeds meer steden en nieuwbouw in opkomst is. Het leek lange tijd of de opmars van het beton niet meer te stuiten was. De bevolking wereldwijd en zeker ook in Nederland groeit nog steeds. Mensen hebben een plek nodig om te wonen en te werken, een dak boven hun hoofd. Maar de bewustwording dat de natuur net zo hard nodig is als een plek om te wonen, is gelukkig ook groeiende. Het is daarom een positieve ontwikkeling dat het tegenwoordig mogelijk is de groei van de natuur met een dak boven je hoofd te kunnen combineren. Gevelgroen of groene daken zijn daarom een oplossing die BTL graag faciliteert.
Specialist in gevelgroen
BTL is als innovatieve en groene ondernemer betrokken bij de ontwikkeling van groene daken en gevelgroen. Als partner van de Groene Deal Groene Daken heeft BTL bijgedragen aan de handreiking Groene Daken. Hierin wordt beschreven hoe de natuur en jezelf ook baat hebben bij de aanleg van een groen dak of gevelgroen. BTL is verder betrokken bij de realisatie van daktuinen. Ze zijn inmiddels specialist op het gebied van de aanleg. Voor een goed functionerende daktuin is namelijk kennis nodig van dakdetaillering, gevelaansluitingen, dakbedekkingssystemen. Het dak moet solide zijn maar ook als bodem dienen voor beplanting. Hiervoor is het ook nodig de juiste irrigatiesystemen aan te leggen en kennis van plantensoorten die geschikt zijn voor dakgroen.
De voordelen van gevelgroen en groene daken
Wat zijn de voordelen van groene daken? Vanuit de kennis en ervaring staat dit in de handreiking groene daken beschreven. Allereerst voegt het een stukje groen en natuur toe aan de stedelijke gebieden. Dit zorgt voor een vergroting van de biodiversiteit en het afvangen van fijnstof en CO2. Elke vierkante meter groen is weer een toevoeging van het groene kapitaal. Maar het is ook zeker economisch gezien een goede investering. Het groene dak isoleert. Het houdt in de winter warmte vast en zorgt dat bij hoge temperaturen het langer koel blijft. Het beschermt bovendien het dak en de gevel voor beschadigingen.