Zaken Doen

Alles over zaken doen

Auto leasen met een eenmanszaak. Wanneer is dat verstandig?

Als je een eenmanszaak hebt kan de aanschaf van een nieuwe auto een financiële aanslag zijn op je bedrijfsmiddelen. Dat is te voorkomen door een bedrijfsauto te leasen. Door een zakelijk leasecontract af te sluiten worden de kosten van een andere auto over een langere periode gespreid. De financiële buffer van je bedrijf kan dan worden gebruikt voor het draaiend houden van het bedrijf. Je kan er voorraden van inkopen of apparatuur aanschaffen. Zakelijk leasen kan worden gebruikt voor personenauto’s en busjes. Je kan kiezen uit nieuwe auto’s, occasions of bestelbussen. Zo lease jij binnenkort misschien precies die Volkswagen transporter die jij nodig hebt voor je bedrijf. 

Zakelijke leasecontracten

Bij zakelijk leasen zijn er 2 mogelijkheden: operational lease of financial lease. Operational lease is het beste te vergelijken met het huren van een auto. Je hoeft er alleen maar brandstof in te doen en de rest van de kosten van de auto worden gedekt door het contract. Meestal wordt wel een maximum aantal kilometers afgesproken. Bij financial lease wordt de auto gefinancierd. Je betaalt regelmatig aflossingen. De kosten van onderhoud, wegenbelasting en dergelijke moet je zelf betalen. Als dit voor jou een interessante optie is kun je hier jouw auto leasen.

Fiscaal de beste oplossing

Wie een eenmanszaak heeft probeert uiteraard fiscaal de beste oplossing te kiezen voor zijn auto. Het voordeel van financial lease is, dat de auto op de balans van je bedrijf komt te staan. Dat houdt in dat je kunt profiteren van allerlei belastingvoordelen, zoals aftrek van rente, afschrijving en verrekening van de BTW. In veel gevallen is dat voordeliger dan wanneer je als eigenaar van een eenmanszaak tegen een vergoeding van € 0,19 per kilometer zakelijk in een privé auto rijdt.

Privé leasecontract

In de media zijn veel reclames te vinden voor een auto leasen op basis van private lease. Dat is inderdaad een interessante optie voor veel mensen, maar niet voor iemand met een eenmanszaak. In dat geval is financial lease voordeliger. De reden daarvoor is, dat er bij private lease geen mogelijkheden zijn om de auto op de balans te zetten, waardoor je ook geen recht hebt op fiscale voordelen. Uiteraard is het ook afhankelijk van het aantal gereden kilometers welke constructie om een auto aan te schaffen voor jou het voordeligst is.