Eerste indruk doet ertoe; zorg dat je goed overkomt
Ons brein kan razendsnel een oordeel maken nadat je iemand voor het eerst hebt ontmoet. Binnen een halve minuut ongeveer heb je een scan van die ander opgeslagen. De eerste indruk die iemand maakt onthouden we kennelijk heel erg goed. Met die binnenkomer zet je de toon in een sollicitatiegesprek of een date. En op alle minder belangrijke momenten natuurlijk. Waarvan er ontelbaar veel zijn. Dat kan gaan over stemgebruik, lichaamstaal, geur en uiterlijk. En volgens onderzoekers in mindere mate wat er wordt gezegd. Netjes verzorgd overkomen heb je zelf in de hand. Andere factoren een stuk minder. Je kunt dus iets sturen op algeheel voorkomen. Op kledingstijl bijvoorbeeld; zorg dat het matcht, netjes is en past. Met overhemden extra lange mouwen voorkomt een lang persoon blote polsen onder een mooi pak. Dat staat nu eenmaal niet mooi. Dat is gemakkelijk te voorkomen.
Eerste indruk kan bijgesteld worden
Gelukkig is de eerste indruk niet meteen een veroordeling voor de rest van je leven. Onderzoekers noemen het eerder een kapstok waar later nieuwe informatie aan wordt opgehangen.Alles kan nog worden bijgesteld, al; kan dat wel tijd kosten. Zo’n eerste indruk interpreteren we niet feilloos. Maar het helpt ons om verdere informatie gemakkelijker te verwerken. Dat werkt als een instinct. Het gaat om onbewust denken. Om dit proces goed door te komen kun je je bewust zijn van je uiterlijk en gedrag. Met een overhemd extra lang dat niet boven je broekband uitpuilt, maak je in elk geval minder kans op een slordige en chaotische indruk. Pluspunten om mee te starten.
Goed oordeel bij kennismaking
Onderzoekers pleiten voor het serieuzer nemen van de eerste scan die we van de ander maken. Ons onderbewustzijn heeft het vaak bij het rechte eind. Uit onderzoek blijkt dat daar veel kracht in zit verborgen. Dat kun je maar beter niet negeren.