Zaken Doen

Alles over zaken doen

Freelance werken? Bepaal je tarief!

Wil je freelance – Striive.com werken? Dan ga je een leuke en spannende tijd tegemoet. Normaliter werk je voor een uurloon en krijg je iedere maand een salarisstrook en het salaris gestort. Hier worden belastingen van betaald en er wordt ook pensioen opgebouwd. En je bouwt ook vrije dagen en vakantiegeld op. Dat alles verdwijnt zodra je als zzp’er aan de slag gaat. Dat is even schrikken, toch? Maar wees gerust. Je kunt ook veel meer geld verdienen en er zelf voor zorgen dat je een mooi pensioen opbouwt of straks toch lekker met vakantie kunt gaan. In onze blog vertellen we hoe je het beste je tarief kunt bepalen.

Freelance werken? Doe onderzoek!

Het klinkt ergens vrij logisch, maar het gebeurt nog te weinig dat mensen die freelance gaan werken onderzoek doen naar bijvoorbeeld hoeveel ze per uur of per opdracht kunnen vragen. Het grote probleem is natuurlijk dat je met een te hoog tarief klanten afschrikt terwijl je met een laag tarief ervoor zorgt dat je niet serieus wordt genomen. Of dat klanten juist van je willen profiteren zonder dat je er zelf beter van wordt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Dus doe onderzoek naar bijvoorbeeld je concurrenten. Wat vragen zij per uur of per opdracht en wat is hun expertiseniveau? Zo kom je uiteindelijk tot een goed tarief waar je jezelf prettig bij voelt. Het is trouwens logisch dat concurrenten met meer ervaring ook meer geld vragen. Als je het niveau kunt matchen kun je dus ook het beste deze tarieven aanhouden. Of er net iets onder gaan zitten.

Houdt rekening met de kosten

Een uurtarief van bijvoorbeeld € 75,- klinkt heel aantrekkelijk, want wie kan nu zeggen dat ze € 75,- per uur verdienen? Maar houdt er wel rekening mee dat je van die € 75,- alles moet kunnen betalen. Ga er maar vanuit dat je van die € 75,- misschien wel 49% voor de inkomstenbelasting moet reserveren. En dan moet je ook nog rekening houden met de bijdrage voor de Zvw en andere onkosten die je als je freelance werkt maakt. Nu is dat lastig om per uur uit te rekenen, maar je kunt dit wel per maand berekenen. Door dit te doen weet je ook of jouw tarieven realistisch zijn en dat je bijvoorbeeld niet overdreven veel hoeft te werken om alles ook te kunnen betalen.

Freelance werken? Reken andersom

Je kunt dus onderzoek doen naar tarieven en daar je uurtarief of een fixed fee op bepalen, maar je kunt ook andersom denken. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag wat je per maand nodig hebt om rond te kunnen komen. Trek hier je kosten en reserveringen van af en deel dit door het aantal uren dat je wilt werken. Dan heb je dus een goed beeld van wat je per uur moet of wilt ophalen. Dan is het nog altijd slim om te kijken bij Striive.com of dat uurtarief wel realistisch is. Je wilt immers jezelf niet uit de markt prijzen, want dat resulteert in weinig tot geen opdrachten. En geen freelance opdrachten is ook geen inkomen!