Zaken Doen

Alles over zaken doen

Hoe word je boekhouder?

Boekhouders werken meestal voor een bedrijf en zijn daar verantwoordelijk voor het bijhouden van de inkomsten en uitgaven, het maken van de jaaropgaven, de aangifte van de belastingen en het samenstellen van facturen. Het kan ook zijn dat een boekhouder zijn eigen bedrijf heeft en deze diensten aanbiedt als zelfstandige ondernemer of dat hij als adviseur werkt voor beginnende boekhouders of bedrijven met financiële problemen. Als je boekhouder wilt worden, moet je eerst een opleiding boekhouden volgen. Hier leer je hoe dat in zijn werk gaat.

 

De diploma’s

Als complete beginner is er een traject die je moet doorlopen om officieel boekhouder te kunnen worden. Als eerste moet je een opleiding tot financieel administratief medewerker volgen. Hiermee kan je voor een afdeling van financiën werken en de boekhouder ondersteunen met bijvoorbeeld debiteuren en crediteuren beheer en factureren. Daarna leer je over de algemene technieken van het boekhouden tijdens de opleiding Basiskennis Boekhouden en leer je rekenkundige vaardigheden tijdens de opleiding Basiskennis Calculatie. Met deze diploma’s kan je beginnen aan het praktijkdiploma boekhouden waar je de financiële en economische processen in het bedrijfsleven zal behandelen. Het hele traject van begin tot eind duurt ongeveer twee jaar. Als je al een hoger diploma hebt, mag je ergens inspringen, afhankelijk van je niveau.

 

Het boekhouden zelf

Met deze diploma’s op zak ben je officieel boekhouder. Nu mag je je bezig houden met alle financiële zaken binnen een bedrijf. Een goede boekhouder is betrouwbaar, nauwkeurig, zelfstandig, analytisch en objectief. Je gaat met erg betrouwbare informatie om en wordt terecht geacht je daar naar te gedragen.

 

De carrière mogelijkheden

Als boekhouder kan je altijd door blijven leren en je zo naar een hoger niveau werken. Er zijn meer diploma’s te halen en er is altijd meer om te leren over het boekhouden zelf of over de sociale wetgeving. Uiteindelijk beginnen de meesten daarna een eigen boekhoud bedrijf, waarmee je je diensten en kennis verhuurt.