Zaken Doen

Alles over zaken doen

Houdt concurrentie op afstand: vraag een patent aan

Als je vandaag de dag door een supermarkt loopt, zie je enorm veel dingen om je heen. Er zijn zoveel producten van allerlei verschillende merken. Al deze merken willen iets speciaals uitstralen en denken goed na over hun branding. Ook proberen ze ervoor te zorgen dat andere merken niet hun ideeën na-apen of hun producten kopiëren. Hier hebben bedrijven een aantal handvatten voor. Het allerbelangrijkste is om je merknaam te claimen. Je merk registreren is van belang, omdat andere producenten dan strafbaar zijn als je jouw product verkopen of jouw naam gebruiken. Erg handig dus.

Wat is een patent?

De definitie van een patent is heel simpel het alleenrecht tot het produceren of verkopen van een product, dienst of idee. Een ander woord voor patent is octrooi. Mensen vragen zich wel eens af wat het verschil tussen deze twee is, maar dat is er niet. Een patent is precies hetzelfde als een octrooi. Een patent wordt vaak gebruikt om een monopolie ergens op te verwerven. In bezit van een patent mag je een andere producent verbieden om jouw product te maken en te verkopen. Jij hebt hier het alleenrecht op. Via intellectueeleigendom.be kan je ook je intellectuele eigendom claimen. Dit gaat over merknamen of bepaalde producten.

Hoe kom je aan een patent of octrooi?

Er zijn een aantal manieren om een patent of octrooi aan te vragen in Nederland. Hooguit de bekendste is een proces of product octrooi of patent aanvragen bij het Octrooicentrum in Nederland. Dit is gangbaar om na een uitvinding of een totstandkoming van een idee zo snel mogelijk te doen. Een patent of octrooi beschermt uw uitvinding, product of idee dan voor maximaal twintig jaar. Zoals hierboven al beschreven heb jij als patenthouder dan het alleenrecht op de productie en het verkoop van dit product. Erg handig dus als je een monopolie wil creëren.