Zaken Doen

Alles over zaken doen

Inleiding Tulpkabel

ru-connected-logo

Een tulpkabel of -stekker kennen we ook onder de naam cinchkabel of RCA kabel. Alle benamingen staan voor dezelfde soort kabel. Het is een kabel die in het verleden veel gebruikt werd voor de verbinding van audio- en videoapparatuur. De kabel is in tegenstelling tot de digitale HDMI kabel die tegenwoordig veelvuldig gebruikt wordt, analoog. Dit betekent dat de kans op ruis tijdens de geluidsoverdracht groter is, maar er wordt wel gezegd dat je met deze kabel nog altijd het beste geluid krijgt.

Verschillende kleuren
Als je een tulpkabel wilt gaan kopen, is dat alleen mogelijk in een set van twee. Dit wordt zo gedaan omdat ze dan ook gebruikt kunnen worden voor de ontvangst van een signaal in stereo. Aan de uiteinden van de kabel zitten twee tulpstekkers, die beiden een eigen kleur ringetje hebben, dat is gemakkelijk voor de aansluiting. Het maakt niet uit welke kant van de kabel je voor welk apparaat gebruikt, beide zijdes zijn namelijk hetzelfde. Het is alleen zaak dat je de kabel met bijvoorbeeld het witte ringetje in de witte poort steekt. Eenvoudiger kan een aansluiting eigenlijk niet zijn.

Welke apparatuur sluit je met deze kabel aan?
De tulpkabel kan gebruikt worden om verschillende apparatuur met elkaar aan te sluiten, maar ze worden over het algemeen toegepast in het gebruik van video-, stereo- en audioapparatuur.

Kenmerken
Een tulpkabel is een analoge verbinding en als je wilt dat deze een optimaal geluid weergeeft, is het verstandig om voor een kwalitatief goede versie ervan te kiezen. Deze zijn verkrijgbaar voor een redelijke prijs en beiden je het beste resultaat qua geluid. Bij RU connected kun je kiezen uit verschillende tulpkabels, die allemaal de volgende kenmerken in zich hebben.

  • De signaalkern (dat is het deel midden in de kabel) is gemaakt van ofc koper en is dubbel uitgevoerd. Om beide delen zit een omhulsel dat gemaakt is van pvc en katoen.
  • Er zit een aluminium met koperen omhulsel om de kern heen om zo ruis en andere invloeden van buitenaf tegen te gaan.
  • De kabel zelf is blauw. Daar waar de tulpkabel vroeger een volledig in één kleur uitgevoerde connector had, is deze heden ten dage alleen nog voorzien van een ringetje in de juiste kleur.
  • De connector die aan de tulpkabel zit, heeft een gespleten pinnetje in het midden en loopt taps toe richting het aanhechtingspunt met de kabel. Dit zorgt voor een betere verbinding.
  • De kabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes: 0,5 meter, 1 meter, 2 meter en 3 meter.

Zwakke kant
Deze kabel heeft, behalve het feit dat het een analoge verbinding betreft waardoor de kans op ruis groter is, nog een zwak punt, maar dat zit in de kabel zelf. Op het punt waar de signaalkern en de connector aan elkaar gemaakt zijn, is de kabel het kwetsbaarst. Daarom zit er een krimpkous omheen om beschadiging te voorkomen.

Kies de juiste kabel en voorkom schade
Als je een tulpstekker wilt kopen, meet dan eerst even hoe lang deze dient te zijn. Omdat de kabel een kwetsbaar punt heeft, is het verstandig om dit punt niet in een al te scherpe bocht te leggen, want dit vergroot de kans op een breuk. Koop de kabel ook weer niet te lang, dan heb je alleen maar meer kans op storingen in het signaal.