Zaken Doen

Alles over zaken doen

Onrechtvaardig ontslag op staande voet

Ben jij onlangs ontslagen op staande voet? Als dit het geval is dan is het belangrijk dat dit vanwege redenen is gebeurd die rechtvaardig zijn. Op het moment dat de redenen voor ontslag op staande voet onrechtvaardig zijn dan ben je immers onterecht je inkomstenbron kwijt. Dit kan erg vervelend zijn als je een gezin hebt waar je voor moet zorgen. Daarnaast heeft ontslag op staande voet wellicht als gevolg voor jou dat het moeilijker is om een nieuwe baan te vinden. Daarom is per direct ontslag alleen rechtvaardig binnen bepaalde omstandigheden. Als de omstandigheden niet rechtvaardig zijn moet je actie ondernemen.

Rechtvaardig ontslag
Er zijn een aantal redenen te noemen waarom werkgevers de mogelijkheid hebben om werknemers direct te ontslaan. Er doen immers situaties voor op de werkvloer waarbij geldt dat het terecht is om iemand te ontslaan. Denk hierbij aan werknemers die helaas doen aan seksuele intimidatie, zodra dit plaatsvindt is het belangrijk dat de werkgever ingrijpt. Een van de mogelijkheden die een werkgever vervolgens heeft is het ontslaan van iemand. Daarnaast kan een werkgever een werknemer ontslaan die fraude pleegt, aangezien corruptie niet is toegestaan op de werkvloer.

Ongeldige redenen tot direct ontslag
Er zijn een aantal situaties te noemen waarin geldt dat het voor werkgever mogelijk is om een werknemer te ontslaan. Daarentegen heb jij als werknemer ook bepaalde rechten die jouw belangen en jouw recht op werk beschermen. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar jouw werk verliezen zonder dat hier een reden voor is gegeven. Een werkgever moet met jou in gesprek kunnen gaan en je wijzen op de reden voor ontslag. Daarnaast moet een werkgever vaak het contract eren dat je hebt afgesloten met hem of haar. Vaak heb je dus het recht om jouw contract uit te zetten.

Een arbeidsrecht advocaat inzetten
Wellicht dat je te maken hebt gehad met ontslag op staande voet en je van mening bent dat dit onterecht is. Hoe vervelend onterecht ontslag op staande voet ook is, het is gelukkig mogelijk om actie te ondernemen en op te komen voor jouw rechten. Denk hierbij aan de mogelijkheid om een advocaat in te zetten. Bij het inzetten van een advocaat moet je ervoor zorgen dat je kiest voor een advocaat met een specialisme. Een specialist heeft immers meer kennis binnen zijn vakgebied. Bij onterecht ontslag moet je dus kiezen voor een arbeidsrecht advocaat.

De rechtszaak
Bij de keuze voor een advocaat is het belangrijk dat je de keuze maakt op basis van voldoende kennis en inzicht. Je moet immers een advocaat kiezen die jou kan helpen in de rechtszaal. Kies daarom voor een advocaat die over sterke verbale vaardigheden beschikt en overtuigingskracht heeft. Deze combinatie zal ervoor zorgen dat je in de rechtszaal iemand zal hebben die het opneemt voor jouw belangen. Daarnaast moet de advocaat in staat zijn om goed te communiceren met jou. Als cliënt heb je immers recht op voldoende informatie gedurende jouw rechtszaak. De advocaat moet deze informatie geven en tevens in staat zijn om een taal te spreken die aansluit op jouw manier van communiceren. 

Tip: Omnius.nl