Zaken Doen

Alles over zaken doen

Wat niet te vergeten bij de opstart van je bedrijf

Wanneer je een bedrijf opstart, komt er heel wat bij kijken. Je moet alle kosten proberen in rekening te brengen, je bedrijf registreren bij de staat en een ondernemingsnummer en btw-nummer verkrijgen. Je moet je inschrijven in de KBO (Kruispunt Bank voor Ondernemingen) en daarnaast je inschrijven bij een sociaal secretariaat indien je personeel aanneemt. Dit zijn allemaal formaliteiten om je bedrijf op de correcte en legale manier te starten. Echter is er nog een belangrijk punt waar er niet altijd over wordt gepraat, namelijk je merknaam vastleggen.

Waarom is dit belangrijk?

Indien je als bedrijf een originele naam gebruikt dat nog niet bekend staat bij het publiek en makkelijk te onthouden is, is het best om dit zo snel mogelijk officieel te registreren. In een wereld zoals deze waarbij er dagelijks nieuwe bedrijven uit de grond worden gestampt, is het soms moeilijk om nog een originele naam te vinden. Misschien heb je al gemerkt dat wanneer je een merknaam opzoekt, er meerdere bedrijven in verschillende categorieën in je resultaten komen. Wel, zolang het in een verschillende categorie is, is het oké maar wat als je competitie hebt in jouw categorie met een bedrijf met dezelfde naam? Om dit te vermijden, is het een goed idee je merknaam te registreren en zo te beschermen tegen kopies.

Hoe doe ik dit?

Je kan je merknaam zelf registreren op officiële websites zoals IER (Intellectueel EigendomsRecht) in België of Nederland. Ook kan je je merknaam registreren in heel Europa en doe je dit op de website euipo.eu waar je kan opzoeken of de merknaam al geregistreerd staat en in welke categorie(ën). Indien je echter liever zeker wilt zijn dat de merknaam geregistreerd wordt op de correcte manier en in alle juiste categorieën, is het geen slecht idee om een professioneel bureau aan te spreken zoals bijvoorbeeld https://www.merknaamregistreren.be/