Zaken Doen

Alles over zaken doen

Wat voor soorten assessments zijn er?

Assessments

Over het algemeen kun je drie soorten evaluatie tegenkomen: selectie, ontwikkeling en loopbaan evaluatie. Hoewel deze definitieve toetswijzer in de eerste plaats over keuzetoetsen gaat, worden ze alle drie kort besproken.

Selectie assessment: 

Het selectie-assessment bestaat uit verschillende testen en vragenlijsten. Zo weet je of de kandidaat goed bij jouw organisatie past en wat de intentie van de kandidaat voor de functie is. Selectie Beoordeling is onderdeel van het sollicitatieproces. Het wordt gebruikt om een ​​beeld te krijgen van de kwaliteiten van een kandidaat om te bepalen of hij geschikt is voor een bepaalde functie. Je test vaak de intelligentie van een kandidaat en brengt zijn persoonlijkheid in kaart. Ook kunt u de kandidaat vragen stellen over fictieve werksituaties. De kandidaat kan vooraf oefenen met online toetsen en vragenlijsten. Dit kan bijvoorbeeld met online assessments trainingen. 

Assessments

Ontwikkel assessment: 

Met behulp van een ontwikkelassessment breng je het ontwikkelpotentieel van de medewerker in kaart om een ​​bepaalde taak uit te voeren. Daarom wordt het ook wel potentiële beoordeling genoemd. Het beschrijft welke loopbaan de werknemer heeft. Dit type assessment eindigt niet bij een selectie, maar geeft een beeld van de ontwikkelingsmogelijkheden van de kandidaat. 

Loopbaan assessment:

Loopbaanassessment laat toe om medewerkers beter te begeleiden in de volgende fase van hun loopbaan. Met dit type assessment komt u achter de vaardigheden en kwaliteiten van uw medewerkers. Het wordt ook vaak gebruikt als adviseur voor hun loopbaankeuzes. Het zet ze op de goede plek. U kunt deze beoordeling gebruiken als de werknemer van werkgever of van baan wil veranderen.  Deze beoordeling komt deels overeen met de selectie beoordeling. Maar de focus ligt meer op de huidige carrière. Ook dit assessment wordt afgesloten met een rapport, op basis waarvan je loopbaanadvies kunt geven.