Zaken Doen

Alles over zaken doen

Welke muziek mag je afspelen in een winkel?

Welke muziek mag je afspelen in een winkel?
Ga jij een eigen winkel openen? Vergeet dan de juiste muziek niet. Het is wetenschappelijk bewezen, de juiste muziek afspelen in je winkel zorgt voor een hogere omzet. Maar, wanneer je in je bedrijf muziek wil laten horen aan gasten, klanten of meer dan 2 medewerkers, dan heb je een licentie nodig waar je een vergoeding voor betaalt. Anders kun je een flinke boete tegemoet zien. In dit blogartikel lees je wat je weten moet over het “legaal” afspelen van de juiste muziek in jouw winkel.

Verschillende licenties voor afspelen muziek in je retailbedrijf

Wanneer je muziek wilt afspelen in je winkel heb je een licentie nodig. Dit betekent dat je een licentie af moet sluiten bij een organisatie als BUMA/Stemra. Met dat geld betalen ze dan weer de artiesten voor hun auteursrechten. Er zijn verschillende soorten licenties. De kosten hiervoor zijn onder andere afhankelijk van welke muziek je afspeelt en hoe vaak.

Rechtenvrije muziek is voordeliger

Een andere optie is kiezen voor een abonnement op rechtenvrije muziek met een muzieksysteem voor de retail. Er zijn diverse commerciële aanbieders van rechtenvrije muziek waar je bij terecht kunt. Het risico of de muziek echt risico vrij is, ligt dan bij de commerciële partij. Je kunt zelf de muziek voor in je winkel selecteren, maar ook gebruik maken van standaard afspeellijsten, dat is wel zo makkelijk en scheelt je veel tijd. Welke muziek je afspeelt, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Je kunt kiezen voor muziek die jouw winkel de juiste vibe geeft, maar ook voor de wetenschappelijke benadering. Zo is aangetoond dat snelle up-tempo muziek ideaal is voor fastfood restaurants omdat mensen dan niet te lang blijven zitten. Terwijl iets langzamer muziek er juist voor zorgt dat mensen langer in je winkel blijven, zo is de kans groter dat ze nog iets extra’s kopen.

Zorg dat je muziek in je winkel goed regelt

Het afspelen van de juiste muziek in jouw retail winkel kan een positieve invloed hebben op je omzet. Maar wees je ervan bewust dat muziek niet gratis. Zorg daarom dat je een licentie hebt en voorkom boetes door. Zo creëer je de juiste ambiance en kun je optimaal profiteren van de voordelen van achtergrondmuziek in jouw retail winkel. Lees wanner je een eigen winkel wilt openen ook dit blog: Tips voor het starten van een bedrijf

Meer verhalen