Zaken Doen

Alles over zaken doen

Inhoud van een agv?

AGV 3

Er zijn veel verschillende soorten bedrijven die gebruik maken van agv’s. En dat ook nog eens voor verschillende redenen. Zo zijn er bedrijven die vooral te maken hebben met zware goederen; machines, voertuigen, zware materialen, etc. Daarnaast zijn er ook bedrijven die erg veel waarde hechten aan het steriel behandelen van hun materialen en goederen. Voor deze bedrijven is het belangrijker dat de agv zijn taken vooral zorgvuldig en precies uitvoert. Kracht is hierbij minder van belang dan bij een agv binnen een bedrijf wat handeld in zware motor onderdelen, bijvoorbeeld. Agv’s zijn er dus in veel verschillende soorten en maten. Maar waar bestaan ze precies uit?

Veiligheid

Een essentieel onderdeel van een agv systeem zoals een palletmover zijn de veiligheidsvoorzieningen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld lasers om obstakels te detecteren en te vermijden tijdens het bewegen. Een soortgelijk systeem zie je ook veel bij automatische stofzuiges. Contact bumpers zijn een zeker vereiste voor de veiligheid, evenals waarschuwingslichten en -seinen (net als bij auto’s). Meetsystemen voor de ladingen zijn ook aanwezig zodat de agv niet boven zijn capaciteit wordt overbelast. Gangbare AGV’s gebruiken sensoren om te communiceren met magneetband, QR-codes, streepjescodes, RFID, lasers, inductie draad, spot magneten, externe sensorische objecten zoals LiDAR (licht detectie en bereik) of SLAM (gelijktijdige locatie en mapping).

Pathfinders

Er zijn twee soorten geleidingssystemen voor een agv: geleid en ongeleid. Geleide pad systemen worden geleid door draad, tape op de vloer, sensoren op de muren of een andere vorm van begeleiding buiten het agv voertuig. Hun pad is gemarkeerd zodat andere voertuigen of mensen niet in de weg kunnen lopen. In tegenstelling tot voertuigen met een vast pad, hebben ongeleide systemen een geprogrammeerd pad waarvoor geen externe apparaten nodig zijn om ze te begeleiden. Hun programmering geeft hen voldoende informatie om botsingen en gevaren te voorkomen die hun geprogrammeerde taak kunnen verstoren. De installatie is eenvoudig en vereist geen grote aanpassingen aan de werkomgeving.