Zaken Doen

Alles over zaken doen

Onderhoudstips voor jouw werkschoenen

Draag jij voor je werk dagelijks werkschoenen, maar weet je niet zo goed hoe je ze het best kunt onderhouden? In deze blogpost geef ik je hierover een aantal tips! Het goed onderhouden van je werkschoenen zorgt voor een langere levensduur en zorgt er tevens voor dat jij comfortabeler en veiliger kunt werken!

1: Schoonmaken
Het dagelijks schoonhouden van je werkschoenen is erg belangrijk, ongeacht het materiaal van je werkschoenen. Je hebt waarschijnlijk dagelijks te maken met stof, water en/of ander vuiligheid. Wanneer je thuis komt kun je het beste een natte doek met wat zeepsop gebruiken om de viezigheid te verwijderen.

Ga eens in de zoveel tijd voor een goede onderhoudsbeurt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een borstel gebruiken, waarmee je het ergste vuil verwijdert. Uiteraard is het belangrijk van te voren te kijken van welk materiaal je werkschoenen gemaakt zijn en op basis hiervan producten voor onderhoud te kopen. Met een borstel kun je ernstig vuil verwijderen zoals lijm, verf, asfalt en dergelijke. Haal van te voren je zolen en veters uit de schoenen, zodat je overal goed bij kunt. Inlegzolen en veters kunnen veelal gewassen worden in de wasmachine. Laat ze hierna drogen aan de waslijn.

2: Drogen
Laat je werkschoenen altijd aan de lucht drogen. Doe dit niet met een warmtebron zoals de verwarming of een föhn. Veel werkschoenen zijn gemaakt van leer, en leer kan uitdrogen en barsten. Dit zorgt ervoor dat je werkschoenen niet lekker meer zitten en dat ze niet meer waterafstotend zijn.

3: Verzorging
Wanneer je werkschoenen helemaal schoon zijn, kun je ze insmeren met bijvoorbeeld leervet. Dit zorgt ervoor dat je schoenen vettig blijven en niet uitdrogen. De werkschoenen blijven dan langer water- en vuilafstotend en de comfortabele pasvorm blijft behouden.

4: Netjes opbergen
Zorg voor een goede en nette opbergplek voor je werkschoenen. Leg ze niet buiten of naast de verwarming en zorg voor een niet te droge plek.

Uiteraard is de routine afhankelijk van het type materiaal van je werkschoenen. Lees je hierover goed in en zorg voor de juiste onderhoudsproducten. Werkschoenen die goed worden onderhouden kunnen doorgaans jarenlang mee.7