Zaken Doen

Alles over zaken doen

De geheimhoudingsverklaring: wanneer is ze echt belangrijk?

Het gebeurt in de praktijk tegenwoordig natuurlijk ontzettend vaak dat verschillende bedrijven ervoor kiezen om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten. Wanneer ze dat doen betekent dat in de praktijk uiteraard dat er bepaalde informatie moet worden uitgewisseld. Niet zelden gaat het hierbij onder meer om gevoelige informatie dat mogelijks ook interessant kan zijn voor andere partijen. Om te voorkomen dat dergelijke informatie wordt gelekt trachten bedrijven hier sancties voor op te leggen. Dat kan het best gebeuren door middel van een geheimhoudingsverklaring. Hoe dit nu in de praktijk precies in zijn werk gaat ontdek je hieronder op deze pagina.

Wat maakt een geheimhoudingsverklaring zo belangrijk? 

Het spreekt voor zich dat elke onderneming over een bepaalde werkwijze beschikt. Dat is op zich niet heel bijzonder. In de praktijk kan er echter worden vastgesteld dat bedrijven ook over bepaalde geheimen kunnen beschikken die ze niet zomaar met de buitenwereld willen delen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de werkwijze van een bepaald octrooi of patent. Toch kan men er vaak niet omheen deze informatie te delen met het bedrijf waar een samenwerkingsverband mee is aangegaan. Om ervoor te zorgen dat deze toch wel zeer belangrijke informatie niet zomaar ten grabbel wordt gegooid kan er dan voor worden gekozen om een geheimhoudingsverklaring op te laten stellen. In deze overeenkomst kan dan immers worden opgenomen dat er sprake is  van bepaalde sancties wanneer specifieke bedrijfsinformatie toch zou worden gelekt. 

Wanneer is een geheimhoudingsverklaring laten opstellen interessant?

Een geheimhoudingsverklaring laten opstellen kan in verschillende situaties zeer interessant blijken te zijn. In eerste instantie is dat uiteraard het geval wanneer er sprake is van een samenwerkingsverband tussen verschillende bedrijven. Het spreekt namelijk voor zich dat er in die situatie altijd bepaalde informatie gedeeld zal moeten worden onderling. Dat is echter niet alles.

In de praktijk kan er vandaag de dag worden vastgesteld dat er ook zeer vaak een geheimhoudingsverklaring wordt opgemaakt wanneer er een werknemer in dienst treedt bij een bepaald bedrijf. Het spreekt namelijk voor zich dat ook werknemers bepaalde potentieel gevoelige informatie onder ogen krijgen waarvan de bedrijfsleiding niet wil dat ze wordt gedeeld met derden. Het laten opstellen van een geheimhoudingsovereenkomst kan daar in de praktijk voor zorgen. 

Conclusie; zeker en vast een interessant document om te overwegen

Er kan vandaag de dag worden vastgesteld dat er in vergelijking met vroeger steeds vaker gebruik wordt gemaakt van een geheimhoudingsverklaring. Dat is niet alleen het gevolg van het feit dat bedrijven hun gevoelige informatie beter willen beschermen, daarnaast is het ook zo dat door de jaren heen het belang van deze verklaring ontegensprekelijk duidelijk is geworden. 

In het verleden was het immers niet zelden het geval dat één enkele samenwerking tussen meerdere bedrijven als gevolg had dat er verschillende belangrijke data kenbaar werd gemaakt aan derde partijen. Het spreekt voor zich dat men dit tegenwoordig koste wat het kost wil voorkomen. Geldt dat ook voor jou? Dan mag het duidelijk zijn dat gebruikmaken van een geheimhoudingsverklaring zeker interessant kan zijn. Let wel, wanneer je echt zeker wil zijn van een correcte inhoud spreekt het voor zich dat je er goed aan doet om dit document op te laten stellen door een professionele jurist van Rocket Lawyer