Zaken Doen

Alles over zaken doen

Reanimeren in 6 stappen

Hoe kun je iemand reanimeren?

Als iemand een hartstilstand krijgt is het belangrijk dat deze persoon zo snel mogelijk geholpen wordt. De eerste minuten zijn cruciaal. Reanimeren in 6 stappen kun je daarom leren.

Reanimeren maakt het verschil tussen leven en dood

Bij G4S kun je een training reanimeren volgen. Op de website van het bedrijf kun je een filmpje bekijken hoe reanimeren in zijn werk gaat en staan ook de stappen al uitgelegd. Reanimeren is letterlijk van levensbelang dus zorg ervoor dat je weet hoe het werkt.

Stap 1 en 2

De eerste stap is dat je het slachtoffer benadert en controleert of hij of zij bij bewustzijn is. Daarna volgt stap 2, het bellen van 112. Als er meer mensen in de buurt zijn vraag je of zij een AED willen halen terwijl jij met de hulpdiensten belt en hun raad opvolgt zodat je weet wat te doen. Zeker als het slachtoffer buiten bewustzijn is, is het zaak dat je zo snel mogelijk belt.

Stap 3

Stap 3 is het controleren van de ademhaling. Dit kun je doen door te kijken, luisteren en voelen. Als er geen ademhaling is haal je snel een AED mits deze nog niet aanwezig is.

Stap 4, 5 en 6

Stap 4 is het uitoefenen van compressie op de borstkas, gevolgd door beademen via de mond, stap 5. Indien er geen reactie volgt sluit je de AED via de elektroden op de borstkas van het slachtoffer aan en volg je de instructies van het apparaat. Dit is stap 6. Door snel ingrijpen kun jij ervoor zorgen dat iemand een hartstilstand overleeft.