Zaken Doen

Alles over zaken doen

Zo blijven je producten langer goed

Nu de energie- en gasprijzen enorm hoog zijn geworden moeten steeds meer mensen geld besparen. Je kunt dit doen door alleen te letten op je energie- en gasverbruik. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden om te besparen. Een manier is door de hoeveelheid eten dat je weggooit te verminderen. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

In de koelkast of buiten de koelkast

Zorg dat je je producten op de juiste manier bewaard. Een van de grote discussies is hoe je eieren moet bewaren. De een zweert erbij dat eieren buiten de koelkast moeten worden bewaard en de ander zegt dat de eieren juist in de koelkast moeten bewaard. Het juiste antwoord is in de koelkast. Hierdoor blijven ze namelijk langer vers. Zorg dat je koelkast ook goed is ingesteld qua temperatuur. De ideale temperatuur is 4 graden. Dit is vooral belangrijk voor producten zoals vis en vlees. Sommige groente en fruit moet in de koelkast worden bewaard en andere soort groente en fruit moet buiten de koelkast worden bewaard. Op de website van het Voedingscentrum vind je hiervan een lijst. Je kunt ook gratis een sticker bestellen waarop dit staat.

Opengebroken of aangesneden producten

Heb je een product al opengemaakt of aangesneden, maar ga je niet alles gebruiken? Bewaar de rest van het product dan op de juiste manier. Hiervoor zijn hersluitbare plastic zakjes erg geschikt. Ziplock zakjes zijn handig voor producten die je vaker gebruikt en weer bewaard. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan (verse) kruiden of (geraspte) kaas. Kies liever niet voor plastic zakjes die je niet kunt hergebruiken. Dat is namelijk niet goed voor het milieu. Een beter alternatief hiervoor is plastic bakjes. Hiermee kan je ook goed je koelkast ordenen. Door een goed opgeruimde koelkast verklein je de kans dat je een product over het hoofd ziet, wat vervolgens hierdoor bederft. Sommige soorten fruit bederven snel als je het hebt aangesneden. Hiervoor zijn handige trucjes. Een aangesneden avocado kan je bijvoorbeeld langer bewaren als je de pit niet weghaalt en op het vruchtvlees gesneden rode uien plaatst. Vers fruit kan je langer houdbaar maken door het te besprenkelen met citroensap.

Vries je producten in

Een andere slimme tip om producten langer houdbaar te maken is door het in te vriezen. Dit is helaas niet mogelijk met alle producten. Producten met veel vocht zoals tomaat en sla zijn niet geschikt om in te vriezen. Een gekookt ei kan je ook beter niet invriezen. Hierdoor gaat de smaak erg achteruit. Wil je groente invriezen? Blancheer het dan eerst kort. Hierdoor behoud de groente de smaak, textuur en kleur.

Wil je nog meer geld besparen? Koop dan producten die bijna over datum zijn. Deze kan je meestal met korting aanschaffen. Vervolgens kan je de houdbaarheidsdatum verlengen door het in te vriezen.